Trauma coach: helend beroep voor slachtoffers van trauma

Trauma coach

 

Trauma is een veel voorkomende aandoening die veel mensen ervaren. Terwijl sommigen het ervaren als een acute emotionele reactie op een traumatische gebeurtenis, kunnen anderen merken dat de gevolgen van het trauma op subtiele wijze gedurende hun hele leven terugkomen. Trauma wordt vaak beschouwd als een zwarte of witte diagnose, waarbij degenen die eraan lijden vaak worden gecategoriseerd als mensen die al dan niet aan een trauma hebben geleden. Er zijn echter grijze tinten buiten deze twee tegenpolen – en hoewel iemand een of twee ervaringen kan hebben gehad die hem buiten zijn comfortzone hebben geduwd, komt hij niet noodzakelijk in aanmerking om als getraumatiseerd te worden bestempeld. Trauma is een veel voorkomende aandoening waar veel mensen mee te maken krijgen. Het kan zich op verschillende manieren uiten – we zullen er hieronder een aantal bespreken:

Traumatische ervaringen

Wanneer iemand aan bepaalde traumatische ervaringen is blootgesteld, kan hij of zij op de lange termijn verschillende symptomen ervaren. Bij sommigen is dit al in de kindertijd merkbaar, terwijl het bij anderen op volwassen leeftijd als een verrassing kan komen. Deze ervaringen kunnen ook invloed hebben op de manier waarop iemand denkt, voelt en zich gedraagt – sommige mensen kunnen een gevoel van gevoelloosheid ervaren, terwijl anderen zich angstig of boos kunnen voelen. Daarnaast kunnen ze moeite hebben met het vertrouwen in anderen, het aangaan van relaties en het behouden van werk.

Subtraumatische ervaringen

Subtraumatische ervaringen kunnen plaatsvinden tijdens de kindertijd, de adolescentie of de volwassenheid. Terwijl sommige mensen de ervaring achter zich kunnen laten en verder kunnen, kunnen anderen symptomen ervaren die lijken op PTSS. Dit kan het geval zijn, omdat een subtraumatische ervaring meer is dan een gebeurtenis die je overkomt. De manier waarop je de informatie achteraf verwerkt, bepaalt hoe je erop reageert. De meest voorkomende subtraumatische ervaringen zijn:

Trauma symptomen

Trauma kan verschillende symptomen hebben. Deze kunnen fysiek, emotioneel of gedragsmatig zijn. Veel mensen die een trauma hebben meegemaakt zullen een aantal van deze symptomen ervaren, terwijl anderen andere symptomen kunnen hebben die een beetje buiten de gebaande paden vallen. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen als je een trauma probeert te begrijpen. Hoewel het een complexe aandoening is die iedereen kan treffen, zijn er enkele veelvoorkomende symptomen die je kunnen helpen te herkennen of je aan een trauma lijdt. Bovendien zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen genezen en ermee leren omgaan.

Het vinden van een een trauma coach is belangrijk voor mensen die een trauma hebben meegemaakt. Het creëren van een gemeenschap waar mensen met vergelijkbare ervaringen hun verhalen kunnen delen, steun kunnen vinden, en manieren kunnen vinden om ermee om te gaan is cruciaal. Een therapeut of psycholoog kan je misschien begeleiden. Zij kunnen u helpen bij het identificeren van triggers die een flashback kunnen veroorzaken en hoe u daarmee om kunt gaan. Boeken, artikelen en podcasts kunnen ook nuttig zijn om inzicht te geven in wat anderen hebben meegemaakt en hoe ze zijn hersteld.

Trauma kan moeilijk te herkennen zijn, maar met enige zelfreflectie en steun van anderen kan het worden overwonnen. Het belangrijkste is dat je herkent wanneer je het moeilijk hebt, zodat je de hulp kunt krijgen die je nodig hebt.